Рік перший. Волинський серпанок

Категорія:ВИСТАВКИ
Адмін:Галина Б.

фестиваль «Волинське Віче – 2013» Волинський серпанок6-7 липня в Радивилівському р-ні Рівненської обл. проходив фестиваль «Волинське Віче – 2013» під назвою «Рік перший. Волинський серпанок», організований Центром дослідження і відродження Волині. Фестиваль зібрав ткаль, яких навчали ремеслу ще їхні матері, ковалів, гончарів, умільці, що плетуть із лози та соломки, роблять ляльки-мотанки, виготовляють давні музичні інструменти.

Сучасним майстрам вдалося відтворити унікальну тканину – серпанок. Раніше саме із нього шили весільне вбрання. Серпанковий одяг є своєрідним брендом регіону. Річ у тім, що його носили лишень на Рівненщині.

Таке полотно ткали з особливого льону. Його називали лущик або великольон, який потрібно було зібрати до того, як висиплеться насіння. Лише тоді виходила тонка, майже прозора, як ранковий туман, ниточка.

Одяг із серпанкової тканини передавався від матері до доньки. Це було весільне вбрання, яке також носили на великі свята, а ще в ньому виходили на жнива. Раніше хоч намітку з нього мала кожна господиня краю, а нині про нього забули. Лише через сто років вдалося відновити технологію й виготовити перші костюми.

Організатори дійства намагалися створити атмосферу середньовічного міста із ремісничими цехами, побутом, музикою і танцями.


Народні майстрині розповідають, що по-справжньому берегти творіння рук людських вміють лише одиниці. І найчастіше це або музейники, або етнографи, або такі ж як вони фанати народного мистецтва.

Усі майстри – у дивовижному вбранні з домотканого полотна, вишитому й прикрашеному бісером. Тут і справжні сторічні екземпляри, і сучасні моделі.

Сувеніри “Волинського серпанку” – ткані закладки у книги, і вишиті сорочки, сукні й футболки, і керамічний посуд та дзвіночки, й іграшки з лляного полотна, прикрашені українським орнаментом роз’їхалися в різні куточки України..

На фестиваль приїхали відомі фахівці в галузі ручного ткацтва, народні майстри інших напрямів з різних регіонів України та з-за кордону, а також люди, які займаються відтворенням середньовічних ремесел, побуту, обрядів. За найскромнішими підрахунками, свято відвідало кілька десятків тисяч людей.

Центр дослідження і відродження Волині не зупиняється. І вже починає роботу над плануванням Фестивалю наступного року. Все найцікавіше Вас чекає попереду!

Підготовано за публікаціями ЗМІ

Усі нові статті прямо тобі на пошту!

Твій e-mail


Поділись цікавою інформацією з друзями!

Теги: , , ,

Залишити коментар


− 2 = 2