Більше, ніж просто іграшка

Категорія:Кераміка
Адмін:Галина Б.

Керамічні іграшки-свистунці

Вони створені з квітів, трави, сонця і добрих думок…

Сергій Ридванецький, головний художник
Черкаського академічного музично-драматичного
театру ім. Т.Г.Шевченка.

На думку художника, саме у такий спосіб створені керамічні іграшки-свистунці, якими вже понад 20 років тішить дорослих і дітей народна майстриня Ольга Отнякіна-Бердник. Вона народилася і виросла в містечку Кам’янка на Черкащині. З дитинства захоплювалася мистецтвом, проте закінчила Київський інститут культури, бібліотечний факультет. З 1983 року працювала методистом в Черкаській обласній науковій бібліотеці. Її життя кардинально змінилося, коли вона вперше взяла до рук глину і відчула її непереборну магію. До того ж додалося захоплення роботами геніальної української художниці Марії Приймаченко. Натхненна майстринею, Ольга Отнякіна знайшла свій власний спосіб створювати чарівних звірят.

О.Отнякіна: Це – керамічні іграшки-свистунці, розписані темперними та акриловими фарбами, що не змиваються і не беруться до рук. Всю роботу (ліплення і розпис) я роблю сама. Жодної іграшки я не повторюю.

Основа образів – український фольклор.

О.Отнякіна: Я дуже люблю український фольклор – пісні, казки, легенди, дитячі забавлянки, загадки й колискові. Це захоплення трансформується у візуальні образи, у ті іграшки, які ви бачите сьогодні. Це не народна, а авторська  іграшка, але в її основі лежить пластичне вирішення, притаманне саме народній іграшці : статичність, функціональність, лаконічність форми, традиційність образів…

Чудернацькі форми та яскраві насичені кольори особливо приваблюють дітей. Іграшку можна взяти до рук, погратися з нею, посвистіти. І водночас ця іграшка має глибокий історичний, культурний зміст.

О.Отнякіна: Моя іграшка – це світ гри, який вчить спілкуванню, розповідає про звичаї, традиції, історію народу і країни. Народна іграшка, на відміну від ширвжитку, не містить жодного випадкового елементу. ЇЇ форма і кожна деталь розпису – глибоко символічна. Цією мовою можна говорити і з сивою давниною, але разом з тим вона зрозуміла і нашим  сучасникам, адже її «семантичний код» зашифрований у нашій підсвідомості.

Нині Ольга Отнякіна-Бердник - член Спілки майстрів народного мистецтва України, Заслужений майстер народної творчості живе і працює в місті Черкаси. Вона мала 11 персональних виставок, брала участь у великій кількості різноманітних мистецьких акцій в Україні та за її межами. ЇЇ роботи зберігаються в багатьох музеях та приватних колекціях в Україні та за кордоном. Майстриня працює над втіленням нових цікавих творчих задумів.

Її унікальні іграшки-свистунці – сувеніри України, її символи-посланці в різні країни світу. Це просто казка, до якої хочеться повертатися знову і знову.

Можна чимало розповідати про рукотвори Ольги Отнякіної, та все ж краще, як кажуть, один раз побачити, ніж сто разів почути.

Автор керамічних іграшок-свистунців -
народна майстриня
Ольга Отнякіна-Бердник

Усі нові статті прямо тобі на пошту!

Твій e-mail


Поділись цікавою інформацією з друзями!

Теги: ,

Коментарі (1) до “Більше, ніж просто іграшка”

  1. Кара пише:

    Ох ничего себе, какое чудо!:)

Залишити коментар


6 − 3 =