«Від голки з ниткою до об’єктива»

Категорія:ВИСТАВКИ
Адмін:Галина Б.

Мене часто «тягне» в музеї. Після буденних справ так хочеться поринути у прекрасне… От і цього разу, коли побачила анонс виставки «Від голки з ниткою до об’єктива», що мала відбутись в Жовківському музеї, не задумуючись вирішила обов’язково поїхати. Адже сама афіша (і це не тільки моя думка) вже є витвором мистецтва. «Заочно» познайомившись із авторкою – Іриною Бердаль-Шевчик, зрозуміла, що поїздка однозначно буде цікавою. Залишалось тільки лічити дні до того моменту, коли зможу на власні очі побачити дива, які вона творить своїми руками.

Виставка «Від голки з ниткою до об’єктива» – це поєднання бісероплетіння в писанках та авторських фотографій. Техніка плетіння бісером «ндебеле» дуже незвичайна (використовується більше 200 років жінками племені Ndebele в Південній Африці). Цей спосіб бісероплетіння є набагато важчим, ніж плетіння на станку. Якщо уважно придивитися до цих писанок, можна побачити, що намистинки в бісерному полотні розташовані у формі «ялинки».

З характеристики майстра з бісероплетіння Ірини Білик «…Тисячі, сотні тисяч дрібненьких намистинок з кольорового скла, складені в дивовижні орнаментальні полотна, чарують своєю вишуканістю. Майстриня вдало підбирає візерунки, характерні для різних регіонів України. Кожна колекція писанок має своє оригінальне, композиційно означене, закінчення, яке й об’єднує вироби в колекцію. Цікаво розглядати бризки людської фантазії, помноженої на фантастичне терпіння, яке потрібно мати виконавцеві для створення кожної мініатюри…»

Візерунки на писанках не прості і зовсім не випадкові. У своїх роботах авторка використовує мотиви української вишивки. Процес створення однієї писанки займає чимало часу, адже потрібно знайти «саме той» орнамент. У доробку Ірини Бердаль-Шевчик 4 колекції писанок: «Веселковий дощ», «Жолуді», «Україночка» та «Львівська пані», в сумі 68 писанок. Для експозиції писанки оформлені на дерев’яних різьблених підвісках, що теж зовсім не випадково, оскільки родина Бердаль – родовиті різьбярі.

«З дитинства, дивлячись як батько працює, зрозуміла – руки можуть творити неповторні речі. Належу до п’ятого мистецького покоління. Довго шукала свій шлях…
Гени – то унікальна спадкова сила, яку даровано кожному під час народження… Але потрібно багато часу та натхнення, щоб це зрозуміти і відчути.» (Ірина Бердаль-Шевчик)

Писанки – не єдині роботи з бісеру. У доробку п. Ірини – ялинкові іграшки (колекції «Веселкові» та «Українські»), підсвічники («Новорічний» і «Пасхальний) та коралі. Також у майстрині є давнє захоплення – вишивка, зовсім нове – ляльки-мотанки та «високотехнологічне» – фотографія. Авторка знайшла свій підхід до фотографування своїх робіт, що дозволило їй доносити їх до широкого загалу під таким кутом зору, який бачить вона сама. Фотографія, на думку майстрині, — можливість зупинити час, передати свою маленьку казку, як відчуття свята. На її світлинах легко упізнаються краєвиди улюбленого міста Львова – мальовничі будинки, парки та музеї.

З характеристики викладача з фотографії О.С.Щелкунова «…Можна зробити фотографію самої писанки чи іграшки на якомусь нейтральному тлі. Це були б ілюстрації, які навряд чи можна віднести до художньої фотографії – це технічні фотографії. Ірина підходить до своїх світлин інакше. Вона ставить задачу показати писанки засобами мистецької фотографії. В результаті виникає філософське відчуття плинності життя й вічності творіння…».

Фотографії Ірини Бердаль-Шевчик разом з її писанками вже цілий рік «мандрують» Львівщиною і, за задумом, до кінця 2012 року відвідають всі її куточки. Проект стартував з міста Трускавець (квітень – травень 2011, Єпархіальний музей) – місто, де народилась майстриня, далі були виставки у містах Борислав (червень 2011, Історико-краєзнавчий музей), Дрогобич (липень 2011, Музей «Дрогобиччина», Палац Мистецтв), Перемишляни (жовтень 2011, Історико-краєзнавчий музей), Броди (листопад 2011, Виставкові зали в палаці Бродівського замку), Стрий (грудень 2011 – лютий 2012, МК «Борцям за волю України»), Городок (березень 2012, Історико-краєзнавчий музей), Жовква (квітень 2012, Львівська Національна галерея мистецтв, музей “Жовківський замок”). Заплановані міста на 2012 рік: Червоноград (травень), Яворів (червень), Самбір (липень) та Львів (заключна виставка проекту).

Детальніше про роботи Ірини Бердаль-Шевчик
та заплановані виставки можна ознайомитись тут.

Автор статті Галина Б.

Усі нові статті прямо тобі на пошту!

Твій e-mail


Поділись цікавою інформацією з друзями!

Теги: , , ,

Залишити коментар


× 9 = 81