Коза-мотанка

Коза – символ 2015 року. Майстер-клас. Лялька мотанка своїми руками Кізонька-годувальниця  символ 2015 року. Майстер-клас

Зараз дуже актуально зробити власними руками вівцю або козу – символ нового 2015 року. Зробити ляльку козу можна з різних матеріалів: з текстилю, шпагату, лика, соломи тощо. Мій улюблений матеріал – джутовий шпагат.

1. Як зроблена голова кози: окремо виготовляється цілісна конструкція “роги і вуха”. Для цього беремо 12 відрізків шпагату довжиною 40 см і плетемо тугу косичку. Потім викладаємо вісімкою вуха і овалом – роги. У центрі з’єднання виходить 4 шари кісок. Кожен з них бажано змазати поетапно клеєм “Дракон” (типу силікатного, який після застигання сильно твердне), і додатково перев’язати міцною ниткою.

Коза – символ 2015 року. Майстер-клас. Лялька мотанка своїми рукамиКонструкція повинна бути дуже міцною, щоб утримувати дзвіночок і не падати. Тому для зміцнення ріжків можна використовувати також декоративну кольорову нитку або шнур. Взявши приблизно 90-100 см нитки (шнура), складаємо її навпіл і, починаючи від одного вуха, плетемо поперемінно ніби візерунок з косих хрестиків, зверху і знизу схрещуючи і стягуючи нитку. Наприкінці обмотки нитку приклеюємо акуратно до ріжків. Колір обмотки повинен гармоніювати з обраним одягом кізоньки (як мінімум, підтримувати теплу чи холодну колірну гаму). Висоту ріжків можна варіювати.

2. Далі робимо голову: 40 відрізків шпагату довжиною 32-34 см складаємо навпіл (краще скласти так, щоб одна частина була на 1,5-2 см довшою за іншу). У цьому місці перев’язуємо пучок туго червоною стрічкою (шириною 0,3 см) або червоною шовковистою ниткою в 3-4 обороти (виходить язичок), кінці зав’язуємо у вузол і коротко обрізаємо.

3. Потім беремо 1 мотузку шпагату і туго обмотуємо морду кози, відступивши від “язичка” на 1,5 см. (Початок і кінець мотузки ховаємо під обмотку).

4. Наступний крок – правильно вставити конструкцію “Рога і вуха” в голову. Для цього ту частину шпагату, яка на 1,5 см довша, заводимо зверху, а коротшу частину – знизу. Дуже важливо так зібрати голову, щоб мордочКоза – символ 2015 року. Майстер-клас. Лялька мотанка своїми рукамика не стирчали вгору, а була спрямована вперед або трохи вниз. Однією мотузкою шпагату фіксуємо шию, роблячи 3-4 дуже тугих витки (початок і кінець шпагату також заводимо під обмотку). Таким чином на шиї немає жодних вузлів, і завдяки тугій обмотці кінці шпагату тримаються міцно і не випадають.

5. Наступний етап – ручки (з однієї виходить 2). В основі виготовлення теж лежить косичка з 12-15 мотузок шпагату. У готовому вигляді ручка виходить довжиною 12-13 см. Її можна зробити з ниток або огорнути тканиною, можна просто обмотати нитками відповідного кольору або зробити мереживні рукави (для цього слід склеїти мереживо рулоном, надіти на ручку окремо з кожного боку і, призбиравши рукавчик, прив’язати до ручки). Варіантів може бути дуже багато.

6. Розділивши шпагат тулуба на дві рівні частини, вставляємо ручку посередині якомога вище і прив’язуємо косим хрестом на грудях і спині. В’яжемо туго, щоб конструкція була щільною і не розпадалася.

7. Далі кізоньку одягаємо: нижню спідницю робимо з двонитки (так називається біла або кольору молока міцна тканина), що дозволяє ляльці стійко стояти. Нижню спідницю (прямокутний шматок тканини завдовжки 26-28 см і шириною 13 см) попередньо з одного боку підвертаємо на 1 см і підшиваємо, далі склеюємо по бічній стороні, і, виклавши рівномірні складки, прив’язуємо її до талії досить високо, відступивши 1,5-2 см від краю. Нижній край той, який підшитий. Це також створює запас стійкості. Діаметр готової нижньої спідниці приблизно 24 см. Висота спідниці – 11см. Верхню спідницю надягаємо поверх нижньої і прив’язуємо так само. На місці накладення тканини шари можна злегка приклеїти.

Далі одягаємо фартух з яскравої купонної тканини або вишитий вручну; висота фартуха приблизно 13-14 см, ширина 4-5 см. Він закриває також і груди ляльки. Поверх фартуха надягаємо підходящу тасьму (два шматочки), імітуючи жилетку (камізельку), спереду викладаємо тасьму прямо, а позаду – косим хрестом. Таким чином закриваємо груди і спину ляльки. При бажанні можна прив’язати груди. Варіантів дизайну одягу ляльки дуже багато. Оченята приклеюємо готові або використовуємо для цього чорні намистинки. Дзвіночок одягаємо на 2 стрічки і прив’язуємо до ріжок посередині, роблячи бант. Також прив’язуємо ляльці поясок з шнура і одягаємо намисто з бісеру.

Можна робити мініатюрних кізоньок у вигляді брошки. Для цього позаду тулуба прикріплюємо маленьку шпильку.

Автор майстер-класу Олена Харченко

І наостанок, сюжет про ляльку-мотанку від каналу СТБ.

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!