Гобелени Оксани Клим

Народилася я в місті Коломия (Івано-Франківська обл.). У 1982 р. закінчила Вижницький коледж прикладних мистецтв, відділ художнього ткацтва.

Займаюся ткацтвом гобеленів, ткацтвом на дощечках поясів, розписом по дереву, склу, кераміці.

У 2007 р. проводила персональну виставку гобеленів в Івано-Франківську.

 

Беру участь у всіляких фестивалях, виставках міста та області: Прикарпатський фестиваль (він проходить раз на рік у першу неділю вересня в Івано-Франківську), «Галицька старовина» (Івано-Франківськ), «Весна в Космачі».

Виготовленням гобеленів займаюсь близько 10 років.

Навчитись ткати гобелени самотужки дуже складно. Окрім багажу вмінь та навиків потрібен ще художній смак, відчуття кольору тощо. Ткацтво вимагає досить багато часу, терпіння. У той же час потрібно мати дуже хороший зір.

За основу я зазвичай використовую лляну пряжу. Усі гобелени виткані з натуральних шерстяних волокон. Я купую пряжу білого кольору, яку відносно ескізу замовника фарбую у відповідні кольори та відтінки.

Гобелени – річ дорога. Вартість гобеленового полотна (в залежності від розміру та тематики) 2-3 тис. грн за 1 м кв. Основним питанням з замовником є затвердження ескізу, а вже надалі – розміри та вартість.

Мої роботи знаходяться у багатьох закордонних і вітчизняних приватних колекціях. Одну з них – «Весна в Космачі» придбали для телеведучої «5 каналу» Лариси Губіної.

Зберігання гобеленів

Поради від майстра: не тримати гобелен під прямим сонячним світлом, не пилососити, не прати, час від часу обробляти засобами від молі. За згодою замовника для профілактики на тильній стороні виробу я прикріплюю пучечок трав, яких боїться міль.

Автор Оксана Клим

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!