Майстер гобеленів Михайло Білас

Михайло Білас

Михайло Якимович Білас народився в 1924р. в с. Креховичі на Івано-Франківщині. Він член Спілки художників України, Народний Художник України.

Михайло Білас – відомий майстер текстилю, плідний та багатогранний художник, визнаний «композитор кольору», автор тематичних гобеленів, оригінальних килимів, верет та кольорових ліжників. На його стиль і майстерність вплинули досвід і культура ткача, вишивальника, живописця, графіка і народного майстра. Зараз майстер неохоче спілкується з журналістами, весь час присвячує створенню нових шедеврівта за своє життя він розповів багато цікавого та корисного. Зокрема, митець стверджує, що любов до прекрасного треба прививати в родинах із раннього дитинства. Він радить батькам із раннього дитинства навчати дітей мистецтву вишивки, називає її класикою. Маестро наголошує на потребі розповідати дітям українські казки, співати колискові.

«Мистецтво не повинне марнувати себе на відтворення перехідного, тимчасового, тлінного. Воно має відображати і зберігати живе, прекрасне, вічне»

1992р. ініціативою міської ради засновано перший прижиттєвий музей Михайла Біласа (майдан Кобзаря, 3, м. Трускавець, Львівська обл., Україна). Відкрився він у місті, де сьогодні живе і творить майстер. Музей розташований у старовинній віллі “Гопляна” (дерево, кінець 19 ст.). Керує ним донька митця Олена Білас-Березова.

У музеї представлені роботи майстра у таких напрямах: гобеленове ткацтво, килимарство, аплікація, створення ляльок та декоративних квітів. В історії музею не все йшло гладко. Був момент, коли майстер гобеленів М.Білас відмовився виставляти свої нові роботи, доки не буде виділено коштів на ремонт будівлі музею. Як стало відомо, міська рада дослухалася до побажання митця і реконструкція таки почалася. Цей випадок ще раз доводить, яке велике значення має праця Михайла Біласа для українського народу.

Роботи майстра гобеленів також представлені у колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського (вул. Театральна, буд. 25, м. Коломия, Івано-Франківська обл., Україна).

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!