Неповторні гобелени М. Біласа

Категорія:Побачене у музеї
Автор:Галина Б.
Гобелен «Богородиця», ручне ткацтво

Гобелен «Богородиця», ручне ткацтво

У доробку Народного Художника України Михайла Біласа багато килимів, аплікацій, ляльок та декоративних квітів, а також близько чотирьохсот гобеленів. Ось розповідь про деякі з них, що представлені у музеї майстра у м. Трускавець.

Як виявляється, кожна гобеленова картина має свою історію, найцікавішим у якій є виникнення задуму.

Ось, наприклад, історія гобелену «Богородиця» (інша назва «Бойківська мадонна» чи «Вечірня молитва») бере початок із далекого дитинства автора. Якось маленький Михайлик взяв із сільської каплички намисто, що лежало біля статуї Божої Матері. Мама змусила його повернути річ на місце, та хлопця довго не покидало почуття провини. Лише через багато років, коли майстер виткав гобелен із зображення Богородиці, прикрашений плетеними кульками, нанизаними як намисто – відчув нарешті полегшення.

Гобелен (фр. gobelin) — один із різновидів декоративно-ужиткового мистецтва, стінний безворсовий килим із сюжетною або орнаментною композицією, витканий вручну перехресним переплетенням ниток. Гобелени виготовляють із кольорових шовкових і/або шерстяних ниток окремими частинами, які потім зшивають між собою (часто окремі колірні плями).

Гобелен «Дзвони долі», ручне ткацтво

Гобелен «Дзвони долі», ручне ткацтво

Гобелен «Дзвони долі» прикріплений до дерев’яної  планки, вигнутої  як коромисло, що символізує долю, яку людина все життя несе на своїх плечах.

Зупиняємо погляди на сюжетних аплікаціях з оксамиту. Панно «Гуцульське весілля», «Косівський базар» вражають яскравістю барв, відкритими обличчями веселих гуцулів. Незабутнє враження справляють аплікації на тему Різдва. Здалеку складається враження, що дитятко Ісус у яслах справді сяє.

Гобелени, що зображують пори року прості та ніжні. На кожному – неповторна краси карпатської природи.

Гобелен "Лебеді материнства", ручне ткацтво

Гобелен "Лебеді материнства", ручне ткацтво

У гобелен «Лебеді материнства» М.Білас вклав найтепліші спогади про дитинство, свою матір та колискові пісні.

Це лише малесенька частка із неповторних робіт митця, що зачаровують погляд та пробуджують почуття.

Побачити ці та багато інших робіт майстра можна у його музеї у містечку Трускавець, що на Львівщині.

Сподобалась стаття? Розкажи друзям:

Теги: , , ,

Залишити коментар