Міні-мотанка “Подорожниця”. МК

Всі ми часто вирушаємо в дорогу, близьку чи далеку. І тому нам необхідний оберіг, зроблений своїми руками. Лялька Подорожниця збереже нас в дорозі.

Зазвичай вона невеликого розміру (7-8 см) – як долоня або й менша. Подорожниця робиться з лляного шпагату або з ниток відповідного кольору.

Майстер-клас

Для виготовлення нам знадобляться такі матеріали та інструменти:

  • 20 відрізків шпагату довжиною 19 см для тулуба,
  • 7-8 мотузочок такої ж довжини для рук та перев’язування ляльки, пучок ниток для волосся довжиною 15 см (кількість не пишу, бо товщина ниток буває різна, але зауважу: чим тонші і шовковистіші нитки, тим більше їх треба і тим коси будуть виглядати натуральнішими);
  • тонка червона стрічка для голови довжиною 10-15 см,
  • червона нитка для перев’язування рук, фартушка, коси,
  • невеликий шматочок тканини 5х4 см з орнаментом для фартушка,
  • щільна нитка довжиною 16-18 см, на якій буде висіти лялечка.
  • З інструментів потрібні ножиці і гачок з головкою 0,75 -1 мм для затягування ниток.
Найскладніший момент у виготовленні міні-мотанки – правильно і акуратно “закласти” в голову ляльки нитку, на якій вона буде висіти, і стрічку, яка буде зав’язана на голові. Укладаємо мотузочки для тулуба і голови і нитки для волосся так, як зазначено на фото. Відокремлюємо від волосся 1-2 нитки і точно посередині перев’язуємо туго ними пучок подвійним вузлом з боку шпагата.
Прив`язуємо петельку з яскравої міцної нитки, яка буде закріплена в голові лялечки і за яку її можна буде підвісити до намиста, в машині…
Зав`язуємо з однієї сторони червону стрічку під волоссям, кінці стрічки коротко обрізаємо.
Витягуємо петлю назовні через нитки шпагата.
Беремо одну мотузку і туго намотуємо на один її кінець 3-4 витка, формуючи таким чином шию, обрізаємо і ховаємо другий кінець під цю ж обмотку за допомогою гачка.
Тепер треба петельку витягнути назовні через всі нитки для волосся, сформувати на голівці зачіску і туго прив’язати волосся окремої ниткою вище обмотки шиї, зав’язавши цю нитку подвійним вузлом збоку. Таким чином і петля, і волосся на голові будуть зафіксовані.
Заплітаємо коси і обмотуємо їх червоною ниткою.
Робимо руки. Для цього беремо 4-5 мотузочок і згинаємо їх втроє за розміром рук, у мене це склало 6 см. Зайве обрізаємо або підгортаємо всередину.
Обмотуємо їх червоною ниткою, як показано на фото.
Розділяємо тулуб і вставляємо руки.
Складаємо одну мотузочку навпіл у вигляді петлі і туго фіксуємо талію. На вузол не зав’язуємо, так як він буде заважати обмотці нитками на талії поверх фартушка. Підрівнюємо низ спідниці, скорочуючи її пропорційно з пропорціями тіла.
Примотуємо червоними нитками фартушок.

Ось наша ляля і готова!

Можна прив’язати такий лялечці вузлик з монеткою або крупою, як і належить подорожниці, і сміливо вирушати з нею в дорогу.

Нехай цей маленький оберіг завжди буде з вами охороняє в дорозі.

Автор майстер-класу
Олена Харченко

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!