«Вишита Україна»

Категорія:Вишивка
Автор:Галина Б.

Пропоную вашій увазі фрагмент із програми «Паралельний світ» (телеканал СТБ), що називається «Вишита Україна».

Гортаючи історичні розвідки з вишивки різних регіонів України дізнаємося – орнаменти містять сакральний код, який здатний програмувати життя людини.

Основи форми і кольору на наших вишиванках складають давньослов’янські символи сил природи та довколишнього світу. Ромби, квадрати, хрести та рослини виступали матеріальними позначеннями енергій Сонця, Землі, Води, Роду. Коли людина одягає вишиванку на голе тіло ці енергії вступають у взаємодію з її біополем, підсилюють або пригнічують його та надають нових властивостей.

Етнографи виділяють 6 основних «вишиваних» регіонів України, сорочки у яких помітно відрізняються одна від одної.

Західна Україна

Сорочкам Закарпаття, Івано-франківщини, Львівщини, частини Тернопільщини притаманні насичені кольори (синій, зелений, червоний) та винятково геометричні орнаменти – ромби, квадрати, хрести та давньослов’янський символ Сонця. Така вишиванка додає людині рішучості.

Буковина та Поділля

Вишиванки Чернівецької, Вінницької, Хмельницької і частини Житомирської області поєднують і геометричні візерунки (шестикутники, восьмикутники, ромби), і рослинні (квіти, листки). У одній вишивці може поєднуватись до 5 кольорів. У традиційній українській символіці, незабудки – символи радості та молодості, ромб та шестикутник символізують захист та життєрадісність. Отже,той, хто вдягає сорочку з Буковини має можливість стати більш комунікабельним та відкритим для спілкування.

Центральна Україна

На сорочках Черкащини, Полтавщини, частини Київщини та частини Кіровоградщини переважають червоні та чорні кольори та рослинні орнаменти (виноград – символ життя, ружі – кохання, а також ромашки, маки). Такий орнамент символізує стабільність, багатство та процвітання. Обравши таку сорочку можна сподіватися на покращення свого матеріального становища.

Північний регіон

Вишиванка Чернігівщини, Сумщини, півночі Київщини багата рослинними символами (червона калина – означає жіночність та плодючість, дуб – довголіття і мудрість). Від такої сорочки можна отримати допомогу у прийнятті правильних рішень, життєву енергію.

Південь України

Вишиванка ця унікальна, тільки на ній можна побачити хвилясті лінії, також у ній багато жовтого кольору та інших теплих відтінків – малинового, помаранчевого. У ці яскраві кольори наші предки заклали енергію Сонця, а в хвилясті лінії енергію Води. Вишиванка із Півдня дає своєму власникові сили для боротьби та допомагає виходити із складних ситуацій, додає удачу.

Східний регіон

Заселення цієї території розпочалося у 17 ст. вихідцями із Росії, Правобережжя та Півдня України. Тому у вишиванках СходуУкраїни змішалися разом Поліські, Подільські, Полтавські та сорочки Півдня. Найпоширеніший – рослинний орнамент, у який попередні покоління вклали символи добробуту і домашнього затишку, оскільки були відірвані від своєї землі. І сьогодні така вишиванка наповнює людину відчуттям захищеності і стабільності. Барвиста сорочка із рослинним орнаментом додасть сімейного добробуту.

Орнаменти українських вишиванок взяті із природи, і на них прописано коди на усі випадки життя.

Коли людина виїжджає на постійне місце проживання далеко від рідного дому вона обов’язково бере із собою вишиванку своєї Батьківщини. Однак, біоенергетики радять неодмінно придбати і сорочку того регіону, куди ви переїхали. Вона допоможе налагодити енергетичний контакт з новою місцевістю і легше пристосуватися. Адже ця сорочка є оберегом цієї землі, а отже буде оберігати і людину, яка починає на ній жити.

Джерело: програма «Паралельний світ»
(телеканал СТБ http://www.stb.ua ),
січень 2011р.

Усі нові статті прямо тобі на пошту!

Твій e-mail


Поділись цікавою інформацією з друзями!

Теги: , , ,

Залишити коментар