Оберіг сім’ї – лялька “Масляна”

Категорія:Лялька-мотанка
Автор:Галина Б.

“Масляна, Масляна, яка ти мала, – якби ж тебе сім неділь, а посту одна”

Масляна – тиждень перед Великим постом – протягом багатьох століть зберегла характер народного гуляння. Усі традиції Масниці спрямовані на те, щоб прогнати зиму і розбудити природу від сну. Масляну зустрічали з величальними піснями на сніжних горах. Символом Масниці було опудало з соломи, вбране в жіночий одяг, з яким разом веселилися, а в Прощену неділю ховали або спалювали на вогнищі разом з млинцем, який опудало тримало у руці.

Окрім обрядового опудала – Масляної, яку спалюють на вогнищі, в деяких областях України робили сімейні ляльки-мотанки, які теж називали «Масляна». На відміну від опудала, домашня Масляна завжди робилася ошатною та привабливою.

Домашня Масляна вважалася сильним оберегом житла. Вона обов’язково була в будинку, де жили молодята і символізувала міцний достаток і здорове потомство молодої сім’ї. Зберігали домашню Масляну в червоному кутку (куточок з іконами, лампадами і стародавньою Біблією) або біля входу в будинок. Ляльку можна зберігати вдома до наступної Масляної.

За старовинною традицією на ручки мотанки Масниці прив’язують червоні стрічки і загадують бажання. Кажуть, що бажання обов’язково збудеться.

Сьогодні домашня Масляна – це просто гарна лялька. Її можна купити в магазині або на ярмарку, а можна зробити своїми руками. Робота ця нескладна і дуже захоплююча. Усе робиться вручну.

У 2013 році Масляна пройде з 11 по 17 лютого, а вже з 18 березня почнеться Великий піст. Пасха Христова – Великдень припадає на 5 травня.

Автор Алла Шушкевич

Знайшла в мережі чудовий майстер-клас. На відео показано, як зробити ляльку-мотанку своїми руками. Спробуйте!

Усі нові статті прямо тобі на пошту!

Твій e-mail


Поділись цікавою інформацією з другом!
Шедеври своїми руками у Фейсбуку:

Теги: ,

Loading...

Залишити коментар