Художній розпис на склі та кераміці

Як із звичайного горнятка зробити чарівне

Я завжди вважала горнятко найкращим подарунком. Особливо, якщо воно з цікавим малюнком чи надписом. Але у магазинах усі стандартно штамповані, зі звичайними зображеннями. Тож у мене виникло бажання самій створювати  малюнок-настрій на горнятку.

Зробити незвичайне горнятко своїми руками не так вже й складно, як може видатися на перший погляд. Для художнього розпису найголовніше – бажання і трішки фантазії.

Одразу підготуйте для себе необхідні речі, щоб усе було під рукою:

  • Горнятко (чи склянка, чи будь-який інший посуд, що піддається тепловій обробці).
  • Фарби для кераміки або вітражні фарби.
  • Контури для скла та кераміки.
  • Пензлики (декілька штук (№1, №2).
  • Серветки, ватні палички, ацетон.
  • Малюнок.
  • Спокійну музику для хорошого настрою.

Розпочнемо творити!

Вибір посуду для художнього розпису повинен зумовлюватись, по-перше, вашим бажанням, по-друге – якістю матеріалу, з якого він виготовлений. Обираючи склянки – дивіться на колір скла, чим він прозоріший і без відтінків – тим кращий (якщо це, звичайно, не спеціальне кольорове скло), також чи немає ніяких надщерблень,  тріщин.

Вибір малюнка. Якщо ви в голові вже маєте якусь ідею – бажано з початку перенести її на папір. Готовий малюнок можна роздрукувати на аркуші відповідного розміру і прикласти його до скляного посуду – він слугуватиме орієнтиром.

Нанесення контуру малюнка на посуд. Контур для скла та кераміки необхідно тримати під кутом до поверхні горнятка, легко натискаючи, вести його. Якщо потрібно провести довгу лінію, то старайтесь не відривати контур від горнятка, щоб лінія не розривалась та мала однакову ширину.

Рекомендації:

  • Не залишайте тюбик відкритим, адже фарба швидко засихає. Якщо все ж так сталося – прочистіть його голкою.
  • Якщо ви вирішили витерти велику частину малюнка, то робіть це одразу, якщо це одна окрема лінія, то потрібно зачекати 2-3 хв. і можна здерти її (наприклад, я використовую манікюрний прилад для чистки кутикул з гострим кінцем, який уже відпрацював своє і зараз служить мистецтву). Якщо не вдається все витерти за один раз, змочіть ватну паличку ацетоном і витріть нею фарбу, що залишилась.
  • Важливо, щоб горнятко, на яке ви наносите малюнок, було нерухомим. Для цього поставте його на стіл і притримуйте однією рукою, а іншою малюйте. Незабудьте бути обережним і не торкайтесь до щойно нанесеної фарби.

Після нанесення контурів зачекайте 15-20 хвилин, щоб вони повністю висохли і наносьте основні фарби. Будьте обережними, коли розмальовуєте деталі малюнка, які мають спільний контур, щоб фарба не перетікала одна до одної і не змішувалась. Також враховуйте густину фарб і те, на якій основі вони зроблені (водній чи на розчиннику), особливо якщо ви їх змішуєте для отримання  нового кольору (фарби «Lefrance & Bourgeois»  (Glass & Tile) – густі, «Marabu» (GlasArt)  - менш густі, а «Lefrance & Bourgeois» (Vitrail) – дуже рідкі, адже вони вітражні, тому призначенні для «залиття» між контурами ).

Щоб фарби висохли необхідно зачекати приблизно 30 хвилин (але якщо ви так довго не можете чекати і дуже хочеться малювати – беріться за наступний твір!).

На фарби і контур, які вже повністю висохли можна нанести крапочки, лінії і т.д. контурами інших кольорів. Це надасть вашому творінню багатшого вигляду.

Щоб фарба висохла повністю необхідно запекти виріб. Час – 15-30 хв. при температурі 110 – 150 градусів. Врахуйте, що не повинно бути різких перепадів температури, тому спочатку ставимо вироби в духовку, а потім її запалюємо, після завершення запікання – вимикаємо, витягуємо вироби тільки після повного охолодження.

Обов’язкові вимоги до запікання: термостійкість посуду для художнього розпису (посуд має бути керамічний або скляний, в жодному разі не пластиковий);  термостійкість фарби, інакше вона при високій температурі вигорить, втратить свій колір (наприклад, фарби  фірми «Lefrance & Bourgeois»  (Glass & Tile), «Marabu» (GlasArt) є придатними для запікання, а от тієї ж фірми «Lefrance & Bourgeois» (Vitrail) – непридатні).

І ще дещо на кінець. Старайтесь малювати те, що хочеться, зробіть так, щоб вибір малюнка відповідав вам, вашому настрою і самопочуттю. 
Приємного усім малювання!

Автор Возняк Віта. Творча майстерня «Арт-колесо»

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!