Валяна хустинка «Ромашки».

Майстер-клас валяння шерсті
в техніці нуно-фелтинг

Nuno felting (нуно фелтинг, від японського «нуно» – тканина) – різновид мокрого валяння шерсті. Це техніка створення вовняних фетрових аплікацій на тканинах, здебільшого тонких. Різнобарвні або однотонні волокна вовни «протикаються» в тканину, створюючи щільний малюнок. Можна заповнити таким декором всю поверхню тканини або створити тільки окремі малюнки. Така техніка валяння шерсті, що поєднує легкість тканини і щільність шерсті, дозволяє створити ефектні предмети одягу, накидки, шарфи і т.д.

Як основу можна використовувати легкі натуральні тканини (шифон, шовк, льон…), але обов’язково нещільного переплетення полотна, оскільки нам потрібно, щоб волокна вовни змогли безперешкодно проходити між нитками тканини.

Для роботи потрібні: натуральний шовк-шифон, шерсть австралійського мериноса 16-18 мікрон, рідке мило, пакувальна плівка з бульбашками, тонка плівка, шліф-машинка.

1 етап. Розкладаємо шерсть на шовк тонким шаром. Я закрила чорною шерстю весь чорний малюнок на тканині, залишивши незакритими білі і червоні частини.
2 етап. Поливаємо всю роботу гарячою водою з рідким милом і накриваємо тонкою плівкою (я взяла пакети для сміття). Далі до справи йде шліф-машинка, без якої просто не можливо обійтися.
3 етап. Знімаємо плівку і працюємо шліф-машинкою прямо на тканині.
4 етап. Коли волокна вовни добре скріплені між собою, накриваємо роботу зверху плівкою з бульбашками і скручуємо роботу в валик (я попередньо скрутила рушник в валик і загорнула його в роботу). Катаємо валик по робочій поверхні.
5 етап. Розгортаємо роботу. Шерсть дала видиму усадку. Далі я несу роботу до ванної кімнати і там моїй хустинці влаштовую «контрастний душ» 2-3 рази, кидаючи її об ванну після кожного такого «душу».
6 етап. Тепер можна покласти хустку в пральну машинку і прополоскати.
Висушуємо виріб і можна одягати.
Розмір цієї хустинки 86х64 см.

Автор Наталія Іванченко

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!