Оберіг твого домашнього вогнища

Категорія:Вишивка
Автор:Галина Б.

З давніх-давен українці прикрашають свої домівки оберегами. Найбільш популярною ця традиція є на Заході Україні, де щиро вірять у силу магічних символів, що здатні принести удачу, захистити, покращити здоров’я чи стати запорукою сімейного щастя. Обереги бувають у вигляді фігурок людей чи сюжетних композицій, з використанням пахучих лікарських рослин, яким приписують чудодійні властивості… У численних вишивальних групах великих соціальних мереж я часто зустрічала ігри-авантюрки, сюжетами яких були, зокрема, і обереги. Та зацікавилася цією вишивкою лише того дня, коли мій тоді ще майбутній чоловік побачив її й попросив мене вишити. Це був “Оберіг домашнього вогнища” від дизайнера Наталії Млодецької, яка його розробила для випуску фірмою Panna.

Після того, як схеми були знайдені і роздруковані, потрібно було вирішити ще кілька питань: на якій канві і в якій кольоровій гамі його вишивати, оскільки хотілось, щоб вишивка «вписалась» в інтер’єр і вийшло не так, як в усіх. Вишивати його я надумала весною, тож і настрій був відповідний (дуже хотілося квіткових яскравих кольорів), і зупинила я свій вибір на зеленій канві Аїда №14 та ниточках меланж DMC 51 жовто-оранжевого кольору. Вишивати вирішила хрестик в 2 ниточки, а бекстіч (backstitch, шов «назад голку») в 1. Бажання зробити приємне коханому виявилося настільки великим, що всупереч рекомендаціям я почала вишивати вночі і навіть не знала зростаючий Місяць чи ні.

Оберіг – це не перша моя вишивка, де я використовувала ниточки секційного фарбування (меланж), тож як правильно шити ними для отримання рівномірних переходів кольорів я вже знала. Оскільки ниточки пофарбовані секційно та рівномірно по всій довжині, то я нарізала для роботи весь моточок одразу – виходили пасма від світлішого до темнішого кольору довжиною приблизно 45 см. Перерізала посередині темнішого або відповідно світлішого кольору. Оскільки в пасмі 6 ниточок, то витягувала по 2 і шила послідовно: спочатку темнішою стороною, закінчувала світлішою, а далі починала послідовно шити світлішою стороною і закінчувалось темнішим відтінком.

Вишивати цей сюжет виявилось дуже легко і цікаво, а тому я досить швидко його закінчила. На вишивку “Оберега домашнього вогнища”  я використала 3 моточка ниточок DMC довжиною 8 м. Розмір вишивки на цій канві – 25 х 25 см, розмір роботи з паспарту і багетом 38 х 38 см.

Після цієї роботи я зрозуміла, що хочу ще вишити як мінімум один оберіг дизайнера Н. Млодецкой, але трохи менший та подарувати його батькам.

Автор Катерина Верцешук

Поділись цікавою інформацією з другом!

Теги: , ,

Loading...

Залишити коментар