Майстер-клас “Виготовлення глечика”

Майстер-клас

“Виготовлення глечика”

від Гончарної Майстерні

«Покутська кераміка»

Зважуємо глину. На півторалітровий глечик потрібно близько 1,5 кг глини.

Кладемо глину в центр гончарного круга. Двома руками щільно притискаємо глину. Вмикаємо круг. Центруючи глину, вдавлюємо її, намагаємося позбутися можливих надлишків повітря всередині шматка глини.

Робимо великим пальцем заглиблення в центрі. Пальцями витягаємо стінки посудини вгору.
Надаємо глечику форми: де потрібно – розширюємо, де потрібно – звужуємо.
Формуємо віночок.
За допомогою дерев’яного лекала надаємо глечику необхідної форми (у випадку, якщо Ви хочете, щоб усі Ваші глечики були приблизно однаковими. Досвідчені майстри роблять це без лекал).
Мокрою губкою акуратно згладжуємо всі нерівності і сліди пальців ззовні і всередині.

Спеціальним стеком наносимо контури лінії, за якою згодом будемо наносити орнамент.

Вимикаємо круг.

Обережно формуємо носик глечика.
Струною зрізуємо виріб по дну.

Обережно переносимо на поличку, залишаємо підсихати.

Коли глечик трохи підсохне (1,5-2 години в теплому приміщенні), ставимо його на спеціальну платформу, яку можна обертати вручну.

Наносимо орнамент.
На дно виробу майстер ставить свій штамп або клеймо майстерні.
Робимо ручку для нашого глека. Для цього беремо невеличкий шматочок глини і скачуємо з нього валик.

Ножичком наносимо паралельні надрізи на місця, куди будемо прикріплювати ручку.

Те ж саме робимо на ручці.

Рясно змащуємо шлікером (глина, розведена у воді до стану густої кашки) обидва кінці ручки. Акуратно прикріплюємо ручку до глечика.

Декоруємо ручку “цвяшком”.

Надлишки шлікера акуратно прибираємо губкою.

Знову залишаємо підсихати. У теплому приміщенні з провітрюванням висихання триває від 4 до 7 днів.

Після того, як виріб підсох, можна ставити його в піч. Температура випалу близько 1000 градусів. У нашій печі цей процес займає 8-10 годин.

Після першого випалу виріб набуває яскравого цегельного кольору. Виріб дістають з печі, остуджують, і потім занурюють у посудину з молоком. Щоб не було потьоків, обтирають насухо ганчіркою.

Вироби знову ставлять у піч. Цього разу температуру доводимо до 300-350 градусів (30-40хвилин).

Відкриваємо піч. Дістаємо готові вироби.

Майстер-клас від ГМ  «Покутська кераміка»

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!