|
Зважуємо глину. На півторалітровий глечик потрібно близько 1,5 кг глини.
Кладемо глину в центр гончарного круга. Двома руками щільно притискаємо глину. Вмикаємо круг. Центруючи глину, вдавлюємо її, намагаємося позбутися можливих надлишків повітря всередині шматка глини.
|
|
|
Робимо великим пальцем заглиблення в центрі. Пальцями витягаємо стінки посудини вгору. |
|
|
Надаємо глечику форми: де потрібно – розширюємо, де потрібно – звужуємо. |
|
|
Формуємо віночок. |
|
|
За допомогою дерев’яного лекала надаємо глечику необхідної форми (у випадку, якщо Ви хочете, щоб усі Ваші глечики були приблизно однаковими. Досвідчені майстри роблять це без лекал). |
|
|
Мокрою губкою акуратно згладжуємо всі нерівності і сліди пальців ззовні і всередині. |
|
|
Спеціальним стеком наносимо контури лінії, за якою згодом будемо наносити орнамент.
Вимикаємо круг.
|
|
|
Обережно формуємо носик глечика. |
|
|
Струною зрізуємо виріб по дну. |
|
|
Обережно переносимо на поличку, залишаємо підсихати.
Коли глечик трохи підсохне (1,5-2 години в теплому приміщенні), ставимо його на спеціальну платформу, яку можна обертати вручну.
|
|
|
Наносимо орнамент. |
|
|
На дно виробу майстер ставить свій штамп або клеймо майстерні. |
|
|
Робимо ручку для нашого глека. Для цього беремо невеличкий шматочок глини і скачуємо з нього валик. |
|
|
Ножичком наносимо паралельні надрізи на місця, куди будемо прикріплювати ручку.
Те ж саме робимо на ручці.
|
|
|
Рясно змащуємо шлікером (глина, розведена у воді до стану густої кашки) обидва кінці ручки. Акуратно прикріплюємо ручку до глечика. |
|
|
Декоруємо ручку “цвяшком”.
Надлишки шлікера акуратно прибираємо губкою.
|
|
Знову залишаємо підсихати. У теплому приміщенні з провітрюванням висихання триває від 4 до 7 днів.
Після того, як виріб підсох, можна ставити його в піч. Температура випалу близько 1000 градусів. У нашій печі цей процес займає 8-10 годин.
|
|
Після першого випалу виріб набуває яскравого цегельного кольору. Виріб дістають з печі, остуджують, і потім занурюють у посудину з молоком. Щоб не було потьоків, обтирають насухо ганчіркою. |
|
Вироби знову ставлять у піч. Цього разу температуру доводимо до 300-350 градусів (30-40хвилин).
Відкриваємо піч. Дістаємо готові вироби.
|
Залишити коментар