Що таке кардмейкінг і з чим його “їдять”?

З чого починати виготовлення листівок?

виготовлення листівокВиготовлення листівок, або кардмейкінг (card – карта, листівка, make – робити, виготовляти)– це ремесло, вид діяльності і хобі.  До речі дуже старовинне! Історія виникнення листівок сягає Давнього Єгипту. А у Давньому Китаї на Новий Рік було прийнято дарували листівки, звісно виготовлені вручну. І аж у XIX ст., коли почала активно розвиватися поліграфія, на заміну ручній роботі прийшли друковані листівки. Звичайно проти них я нічого не маю, але все ж притримуюсь думки, що краще зробити листівку вручну. Як би це не звучало банально, – вкласти в неї частинку душі. А відштамповані, як на мене, всі на одне «лице».

З минулим розібрались, переходимо до реальності. Кардмейкінг – задоволення не з дешевих. Я пам’ятаю, як вперше зайшла в один інтернет-магазин з матеріалами для виготовлення листівок і побачивши ціни… подумала, що зроблю одну і все (тоді планувала зробити сюрприз коханому). В результаті зробила цілий фотоальбом у техніці скрапбукінг. Але це вже інша історія. Початківець може обійтись і без великих капіталовкладень. Як це зробити читайте ТУТ.

Тепер переходимо до інструментів, без яких вам своїми руками листівку ніяк не зробити:

  1. Захисний килимок для столу. Зазвичай, це шматок гуми, який не їздить по столі. Це задоволення не з дешевих, тому його можна замінити картоном або оргсклом. Для чого це потрібно? На столі ви будете різати, ліпити скотч, виконувати всю основну роботу, тож потрібно його захистити.
  2. Канцелярський ніж. Його купити не проблема. Це дуже потрібний інструмент, особливо у вирізанні деталей з картону.
  3. Двосторонній скотч. Тонкий і товстий.
  4. Інструмент для згинання паперу. Купити обов’язково, бо без нього не обходиться жодна робота. Для того, щоб лінія згину листівки була акуратна потрібно провести чітку лінію цим інструментом, а вже потім згинати. До речі, є така паличка, якою роблять малюнки на нігтях, вона може замінити цей інструмент і є значно дешевшою.
  5. Лінійка мінімум на 30 см.
  6. Олівець, який гарно стирається! (бо є такі, що треба півдня терти гумкою). Вдалий вибір допоможе здійснити продавець. Ну і гумка, звичайно.
  7. Ножиці звичайні і манікюрні. Останніми, завдяки округлій формі, набагато зручніше вирізати кола, дрібні деталі і сердечка.
  8. Клей ПВА.
  9. Якщо є бажання і можливість, фігурні ножиці.

Як вдало обрати папір?

Найчастіше в магазинах можна знайти папір таких розмірів:

15х15 см – ідеально підходить для виготовлення листівок, адже розмір стандартної листівки 10х15 см.

20*20 см – для виготовлення листівок також підходить, з одного аркуша паперу можна вирізати два прямокутники 10х15, а це значить один аркуш на дві листівки.

30*30 см – звичайно можна використовувати і для листівок, але це не зовсім вигідно. Замість 12 аркушів 30х30 краще купити три упаковки 15х15 різних дизайнів.

А ще трапляється папір розміру А4, він також ідеально підходить для виготовлення листівок.

Папір найкраще купувати упаковками (колекціями), тому, що так ви точно знаєте, що усі аркуші поєднуються між собою. А якщо купувати поштучно, то потім доведеться ламати голову над поєднанням дизайнів.

Не купуйте великих упаковок! Папір продають по 64, 48, 32, 24, 16 або 12 аркушів. Великі упаковки потрібні тим, хто має дуже багато замовлень і точно знає, що папір не буде лежати без діла. А якщо ви купите забагато, вам довший час доведеться робити тільки з того паперу свої шедеври. Краще взяти 2-3 упаковки по 12 листів, але різних дизайнів.

Звертайте увагу на ціни! Чим відоміша фірма-виробник, тим він дорожчий. Але це не значить, що він набагато кращий, ніж той, що трішки дешевший.

Надихайтесь і творіть свої маленькі шедеври!

Автор Наталія Дацюк

Отримуй матеріали блогу на електронну пошту!
Читай їх першим!